Yön Havalandırma

Isıtma Soğutma Sistemleri

Isıtma soğutma modern deyimle iklimlendirme tesisatı hayatımızda önemli yer tutmaktadır.

Uygun çalışma ve barınma koşullarının en önemli bileşeni kuşkusuz iklimlendirmedir.

Farklı ortamlara uygun farklı ısıtma soğutma prosesleri vardır. Örneğin hastanelerde sağlanmaya çalışılan sıcaklık ve nem kontrolu ile birden fazla kişinin çalıştığı bir ofisteki sıcaklık ve nem kontrolü birbirinden çok farklı tasarlanmalı ve projelendirilmelidir.

Doğru kontrol değerlerini bulmak, yapılan işin verimi için önemli bir önkoşul oluşturmaktadır.

Bu noktada Yön Havalandırma, size en uygun koşulları oluşturacak bir proses izler ve amacınızı uygun optimum çözümü üretir.

İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri olan barınmayı konforlu hale getiren ısı prosesleridir.

İnsanlar yaşadıkları yerlerde kendi vucut ısılarına göre olmak istedikleri değişik ortamlar vardır.

Örneğin çalışma ortamları 17-18 C iken evinde koltuğunda 22 C de rahat oturmak ister.

Sadece insanlar değil, bazı özel uygulamalara tabii yerler de belli bir sıcaklıkta tutulması gerekir, örneğin hastanelerde ameliyat odaları, laboratuvarlar, veri işleme merkezleri gibi daha nice ortamlar.

Isıtması, soğutması ve nem kontrolü çok önemlidir.

Daha açık bir örnek; Hastanelerde ameliyat odaları, burada enfeksiyon riskini azaltmak için hava filtrelenir ve hastanın su kaybını azaltmak için nemlilik kontrol edilir. Sıcaklıklar genellikle konfor bölgesinde olsada, açık kalp ameliyatı gibi özel uygulamalar düşük sıcaklıklara ihtiyaç duyarken (yaklaşık 18 °C), ve yeni doğan servisleri gibi diğerlerinde görece yüksek sıcaklıklara (yaklaşık28 °C) ihtiyaç vardır. Bizim işimiz kullanım amacına göre çözümler üretmektir.

Örneğin

Konutlarda radyatörlü ve yerden ısıtmalı merkezi çözümler

Alışveriş merkezlerinde ve okullarda ısı pompası çözümleri

Kapalı alan showroomların da VRF sistemleri

Toplantı merkezlerinde fan-coil çözümler

Fabrika, statlar ve açık alanlarda radyant ısıtıcılar gibi çeşitli çözüm önerileri koşullara göre bilgilendiriyoruz, yukarıdaki durumlar kendi içinde de değişiklikler gösterebilir. Çözümler sunarken mühendislik yaklaşımı içeresindeyiz, ısının boşa gitmemesi, cihazların kısa sürede kendini amorti etmesi, uzun ömürlü ve dayanıklı olması, insan konforu ve sağlığına en uygun ortamın olması, çalışan insanların performanslarını en iyi düzeyde tutan sistemler bizim sizin için önerdiğimiz sistemlerdir.

ISI POMPASI

Isıtma pompası alternatifleri arasında her zaman iyi seçenek olmuştur, artık fiyat da rekabetçi olmuştur. Isı pompası teknolojisi geliştikçe uygulama alanları genişlemektedir. Isıtmayı, soğutmayı ve de sıcak suyu tek bir sistem ile size sağlayan ve bunun yanında çevreci olan bir sistemdir.

Geleceğiniz teknolojisi burada yatmaktadır. Bu sistem tercih edildiğinde ileri görüşlü bir karar vermiş olursunuz. Aslında ısı pompası terimi yeni olmasına karşın yıllardır kullanılır, çalışma prensibi açısından evinizdeki buzdolabı, klima ya da dondurucu aynı mantıkla çalışmaktadır. Topraktan, sudan ya da havadan kaynaklı ısı pompaları vardır.

En verimlisi ancak en maliyetlisi toprak kaynaklı ısı pompalarıdır. İnşaata başlamadan genelde dikine sondajlar yapılmalıdır, tabii toprak altı alana yayılmış sistemlerde kullanılabilinir.

En yaygın olanı ise havadan kaynaklı ısı pompasıdır. Ancak COP değerinin diğerlerine göre daha düşük olması ve sabit dış sıcaklık sunamaması bir dezavantajdır. Isı pompası sistemi 55-45 ve 45-35 °C sıcaklıklarında çalışabilir ve bu özelliği yerden ısıtma sistemleriyle uyum içerisinde çalışmasına imkan verir, ısıtmanın yanı sıra soğutma ihtiyacı mevcut ise, fancoil sistemi tercih edilmelidir.

Avantajları

  • Bir cihazla bütün ihtiyaçlarınızı çözün
  • Yüksek enerj tasarrufu ve ekonomi
  • Mevcut tesisata uygulanabilme
  • Kullanım ve kurulum kolaylığı
  • Yüksek konfor ve güvenlik
  • Yüksek verim
  • Çevreci çözüm GÜNEŞ ENERJİSİ Güneş enerjisi bizim hizmetimiz dahilinde iki biçimde kullanılır.

Birincisi güneş enerjisi ile sicak su elde etmek, ikincisi ise güneş enerjisi ile elektrik enerjisi etmektir. Güneş enerjisi hem bol hemde yenilenebilir enerji kaynağıdır.

Ülkemiz sahip olduğu güneş potansiyeli ile 110 günlük bir güneşlenme süresi mevcuttur. Bu potansiyeli değerlendirmek hepimizin elindedir.

YERDEN ISITMA

Bu sistemde yüzey alanını genişletip daha az sıcaklık farkı daha az enerji harcanır. Bilinenin aksine bütün prestij uygulamarında tercih edilir ve lüks bir segmenttir. Sağlık ile ilgili konulara da aşağıda değineceğiz. Homejen bir ısı dağılımı sağlayarak, daha konforlu bir ısıtma yapması ve yakıt tasarrufu sağlaması en büyük avantajlarıdır.

Yerden ısıtmanın iki çeşiti vardır; sulu sistem ve elektrikli sistem. Biz sulu sistem üzerine duracağız. Avantajları Enerji Tasarrufu Radyöter sistemlerin aksine 40-50 C sıcaklıkta suyu gezdirmek yeterlidir.

İnsan konforu için istenilen sıcaklık 18-22 C arasında olduğu düşünülürse zaten yeterince sicak bir değer var. Klasik kazanlara göre %30’a varan yakıt tasarrufu sağlanmış olunur.

Ayrıca yenilenebilinir enerji kaynakları rahatlıkla kullanılır, ısı pompaları için ve yoğuşmalı kazanlar için birebir bir çözümdür. Konfor Klasik sistemlerde asla homojen ısı dağılımı olmaz, muhakkak yerler soğuk kalır, çocuklarınız ya da siz ayağınızın üşümemesi için bir önlem almanız gerekir. Oysa yerden ısıtmada ısı homojen olarak dağılmıştır ve evin her köşesi aynı sıcaklıktadır.

Böylece yerde oynayan çocuklarınız için üşütme tehlikesi olmaz. Mekânda yer tutmaz, mobilyalarınızı istediğiniz yere koyabilirsiniz, daha ferah bir tasarıma sahip olabilirsiniz. Sağlık Ayağımız sicak, başımız soğuk olmaktadır, zinde olmamızı sağlar. Döşemede oluşan nemi engellediğinden, alerji tetikleyici bakterilerin ve halılarda barınan mite böceklerin üremesini engeller. Bilinenin aksine sağlığa zararlı değil faydalıdır.

Maliyet Kullanılması gereken strafor nedeniyle otomatikman ısı ve ses yalıtımı da gerçekleştirilmiş olunur. Petekli ısıtmaya yalıtım maliyetlerini de eklediğinizde yaklaşık aynı fiyatlara gelmektedir. İşletme giderleri ise belirgin bir şekilde düşüktür.

Dezavantajları Rejime girmesi uzun sürer, o yüzden devamlı kapatıp açmaktansa düşük sıcaklıkta sürekli çalışır vaziyette tutmak daha iyidir, ayrıca bu yöntemin enerji tasarrufuna da faydası var. Kullanılacak malzemelerin ve işçiliğin kalitesi çok iyi olmalıdır. Aksi halde bir arıza esnasında maliyetli ve zor bir süreç sizi bekler.

Modülasyon ve kollektör yeri baştan iyi hesap edilmelidir. Bunun için bir bilgisayar programından faydalanmak gerekir. İnsanlar için öngörülen ortam sıcaklığı 18-22 C arasındadır. Yerden ısıtma sistemi sürekli 29 C’de çalıştırılırsa ayaklarda rahatsızlık hissi yapar.

Zaten bu sıcaklıklara çıkmaya da gerek yoktur, en fazla 24 C’de çalıştırmak gerekir. Döşemedeki toz zerreleri, az da olsa ısınarak yükselir ve havaya karışır. Ancak unutulmamalıdır ki yüksek sıcaklıklarda çalıştırılan radyatörlerde tozların kuruyup havalanmalarını sağlar.

Özet Neticeye baktığımızda Yön Havalandırma  olarak petekli sistemlerde yapmaktayız ve bu sisteminde gayet güzel yönleri var. Ancak aradaki farklara ve yanlış bilinenlere değinmek istedik.

KLİMA VRF

Çalışma prensibi açısından birer ısı pompalarıdırlar, ancak sicak su üretemediğiniz gibi hava kaynaklı ısı pompaları ile yarışırlar. Artık günümüzde standart hale gelen, yaz aylarında soğuma ihtiyaçlarımızı karşılayan bu cihazlar ısı pompası gibi kafa karıştırmamaktadır.

Klimalarda dikkat edilmesi gereken en önemli özellik “inverter” teknolojisidir. Sürekli kullanılacak olan yerlerde tüketimi düşürüp enerji tasarrufu sağlamaktadır. Ancak bulunduğu yer itibarı ile sadece 1 ay ve belki günde sadece 2 saat çalışacaksa inverter sistem için daha fazla para ödemeyi gerektirmeyebilir.